Wat is Customer Identity and Access Management?

Customer Identity and Access Management (CIAM) verwijst naar oplossingen waarmee je je klanten op een veilige en gebruiksvriendelijke manier toegang kunt verlenen tot je (online) diensten.

Meer weten over snelle en veilige toegang voor je medewerkers, partners en leveranciers?

Waarom Customer Identity and Access Management?

Customer Identity and Access Management (CIAM) maakt als Digital Identity oplossing een veilige en naadloze klantreis mogelijk.

Een klantreis beschrijft de verschillende fases die een klant doorloopt bij het afnemen van een product of dienst: van het bewustwordingsproces tot ver nadat de transactie is voltooid. De online klantreis wordt door de toename van digitale kanalen steeds complexer. De verschillende interacties die een klant tijdens zijn reis met het merk, product of dienst ervaart worden touchpoints genoemd.

Het is voor organisaties cruciaal om deze touchpoints goed te begrijpen en te organiseren. Elk touchpoint vormt namelijk een kritiek punt waar klanten een stap verder kunnen komen tijdens hun reis.

Frictie is de voornaamste reden waarom klanten tijdens hun reis afhaken. Met frictie bedoelen we alles dat de klantreis vertraagt of moeilijk maakt. Denk bijvoorbeeld aan de keer dat je online iets wou kopen, maar dat je je wachtwoord vergeten was. Maakte je toen direct een nieuw wachtwoord aan of stopte je?

Een touchpoint die veel frictie veroorzaakt kan er dus voor zorgen dat een organisatie veel klanten en omzet misloopt. Deze zwakke punten moeten als eerste aangepakt worden.

Omslachtige security en compliance maatregelen veroorzaken veel frictie in de klantreis. Customer Identity and Access Management lost dit probleem op.

Door te kijken naar de strategische doelstellingen van een organisatie kunnen we de toegevoegde waarde van CIAM bepalen. We doen dit aan de hand van de Digital Identity business drivers.

Digital Identity business drivers

User Experience

Klanten zijn actiever, mondiger en beter geinformeerd dan ooit. Ze eisen een gepersonaliseerde omnichannel klantervaring (CX). Voor veel organisaties is dit een lastige opgave. De wildgroei van tools en platformen die organisaties gebruiken, zorgt al snel voor een gefragmenteerde klantbeleving. CIAM integreert de verschillende klantgerichte applicaties van een organisatie, zoals klantportalen, websites en mobiele apps. Dit maakt een naadloos registratie- en inlogproces mogelijk die het merk uitdraagt. Denk bijvoorbeeld aan het bieden van een merk-consistente Single-Sign On (SSO) ervaring en het integreren van Social-Login functionaliteiten.

Business Enablement

CIAM stelt organisaties in staat om informatie over de klant te gebruiken om beslissingen te maken die zorgen voor hogere conversie naar betalende klanten en een betere dienstverlening. Zo kun je met progressive profiling stapsgewijs en op een gepersonaliseerde manier een profiel opbouwen van een klant om daarmee de betrokkenheid bij jouw organisatie te vergroten.

Business Efficiency

CIAM is de facilitator voor het gebruiken van identiteitgegevens voor bedrijfsdoeleinden. CIAM voegt dus veel meer waarde toe dan enkel het beheren van klantidentiteiten op een traditionele manier. Het zelf bouwen van een CIAM-oplossing is kostbaar in onderhoud en bieden vaak maar beperkte waarde. Een goede CIAM oplossing stelt een ontwikkelteam in staat om snel, gemakkelijk en efficiënt CIAM-functionaliteiten aan de bedrijfsvoering toe te voegen en te onderhouden.

Security & Risk

Het verliezen van klantgegevens kan grote gevolgen hebben voor de continuïteit en de reputatie van een organisatie. Je wilt als organisatie daarom altijd zeker zijn dat de persoon die toegang heeft, wel echt is wie die zegt dat hij is. CIAM verlaagt het risico van account misbruik door Fraude-detectie en Multi-factor Authenticatie functionaliteiten.

Compliance

Om een persoonlijke klantbeleving te realiseren, hebben organisaties steeds meer informatie van hun klanten nodig. Tegelijkertijd worden klanten zich steeds bewuster van hun privacy. Ze verwachten dat je als bedrijf zorgvuldig omgaat met hun gegevens. Ook neemt de wetgeving rondom digitale veiligheid en privacy steeds meer toe, denk bijvoorbeeld aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Dit levert verschillende uitdagingen op. Hoe voldoe je als organisatie aan de laatste privacy wetgeving? En hoe krijg je toestemming van de klant om hun gegevens te gebruiken? CIAM helpt organisaties om klantgevens goed te beheren en aantoonbaar in controle te komen op het gebied van compliance. Bijvoorbeeld door klanten de mogelijkheid te geven om zelf hun toestemming (consent) over gegevensdeling aan te passen.

CIAM biedt de volgende functionaliteiten:

Identity Analytics

Privacy & Consent Management

Progressive Profiling

Strong Customer Authentication (SCA) en Single-Sign-On (SSO)

Toegangscontrole o.b.v. risico’s en toegangsrechten

Beveiliging van API’s

Identity Proofing

Wachtwoord- en profielbeheer door klanten

Provisioning

Vragen?
Wij helpen je graag.